De Bruin & De Bruin

Heyendaalseweg 219
6525 SG Nijmegen
(024) 355 15 70

Advies

Bij de groenteman kunt u terecht voor al uw vragen over groenten en fruit. Want naast de beste producten biedt de groenteman u nog iets anders, namelijk aandacht en advies. De groenteman is uw persoonlijke voedingsadviseur. Hij helpt u bij het maken van gezonde, lekkere, verantwoorde en verrassende keuze. Advies en persoonlijke aandacht bij de groenteman zijn heel normaal. Deze vakman kan u echt alles vertellen over zijn producten!

Nieuws & tips

Een echte winterboost!

Wist u dat boerenkool naast in een stamppot, ook prima in een smoothie te gebruiken is? Gebruik boerenkool in combinatie met fruit, bijvoorbeeld ananas, aardbeien of banaan. Naast veel vezels, die natuurlijk goed zijn voor onze spijsvertering en stoelgang, bevat boerenkool ook veel vitaminen. Een flinke portie bevat zelfs meer vitamine C dan een sinaasappel!

De rijpheid van ananas

Wie aan een ananas denkt, denkt dan al snel aan palmbomen, tropische witte stranden en cocktails. Ananas is ook zeker goed te verkrijgen in januari. Een rijpe ananas herkent u aan de geur en de bruine punten aan de schubben. U kunt de rijpheid nagaan door een snelle ruk een van de binnenste blaadjes uit de pluim los te trekken. Als het blad makkelijk loslaat, is de vrucht mooi rijp. Tip: probeer ananas ook in vleesgerechten, stoofschotels of salades!

Variƫren met spruitjes

Spruitjes zijn makkelijk om te bereiden en is met vele gerechten makkelijk te combineren. Zelfs voor kinderen kan het lekker gemaakt worden met andere lekkere ingrediënten, zoals bijvoorbeeld met spek. Bewaartip: in een open zak in de groentelade van de koelkast blijven ze wel 4-7 dagen goed. Indien u ze langer wilt bewaren, kunnen ze worden ingevroren. Blancheer hele, schoongemaakte spruitjes 3 tot 4 minuten en vries ze dan in, verpakt in een goed afgesloten zakje of bakje. Na het invriezen kun je ze 6 tot 9 maanden bewaren.

Appelmijters

Tijdens Sinterklaas kan er heel goed gezonde snacks worden gemaakt. Een fruithap helemaal in Sinterklaasstijl. Bijvoormeeld met rode appels, bananen en druiven. Met wat satéprikkers maakt u in een handomdraai fruitige mijters.

Appeltjes van oranje

'Sinterklaas, goedheiligman, trek je beste tabberd an, rijd er mee naar Amsterdam, van Amsterdam naar Spanje. Appeltjes van Oranje, pruimpjes van de bomen, Sinterklaas zal komen!' Veel Sinterklaaszakken zijn gevuld met zowel snoepgoed als mandarijnen. Vanwege de zoete smaak van de mandarijn valt de vrucht goed in de smaak bij kinderen. Een mandarijn is daarnaast een gezonde traktatie, het bevat namelijk veel vitamine C.

Tafelen met kerst

Al nagedacht over uw kerstdiner? Denk aan de verschillende seizoensgroenten en –fruit! Met bijvoorbeeld stoofperen of sinaasappels kunt u verrukkelijke bijgerechten en/of desserts op tafel schotelen. Uw groente- en fruitspecialist kan u hierin zeker adviseren!

De mooiste bloem onder de groenten

Wist u dat bloemkool een echte superfood is? Hij bevat namelijk vitamine c, k en b. Probeer eens een simpele bloemkool te roosteren in de oven. Alleen een beetje olijfolie, peper en zout heeft het gerecht nodig. De oven doet de rest. Probeer maar eens uit!

Waarom zijn bananen krom?

Bananen groeien krom door de zwaartekracht. Ze groeien aan een bloemtros en omdat bananen groter worden, wordt de tros zwaarder en gaan de bananen naar beneden hangen. Bananen willen echter naar boven groeien, tegen de zwaartekracht in. Vandaar de kromme banaan. Wist u dat bananen ook recht kunnen groeien? Er bestaan namelijk kleinere bananensoorten die lichter zijn, waardoor de trossteel niet scheef groeit.

Een gezonde schimmel

Diverse paddenstoelen zitten boordevol voedingsstoffen en maar weinig calorieën, dus erg gezond! Wist u dat paddenstoelen eigenlijk geen groenten zijn? Het zijn de vruchtlichamen van schimmels of zwammen. De paddenstoelen zijn er in vele soorten en maten, met de witte champignon als de meest bekende. Tip: bewaar champignons niet bij sterk ruikende groenten en fruit. Ze verouderen dan sneller.

Druivenvariatie

Een echte fruitsoort die in verschillende kleuren en smaken te verkrijgen zijn. Het is een ideale versnapering die gezond en verantwoord is. Wilt u ze liever met pitjes of zonder pitjes? Wij vertellen u meer over de soorten en smaken. Komt u ze maar proeven.

Lekker wokken met paksoi

Paksoi is een ideale groente om mee te wokken. In Nederland ligt Paksoi steeds vaker in de winkel en is goed het hele jaar te verkrijgen. Het is een knapperige groente die zowel in salades, in roerbakgerechten als in stamppot verwerkt kan worden. De hele struik is ook bruikbaar. De smaak kan aangepast worden door het toevoegen van kruiden, knoflook of gember. Vraag ons gerust naar een smakelijk recept!

Hollandse nieuwe oogst

De nieuwe oogst appels en peren van Hollandse bodem zijn van goede kwaliteit en zullen door de vele zonuren een uitmuntende smaak hebben. De bekende soorten zoals de Elstar, Jonagold, Junami, Kanzi, Lola en de Conference peer spelen in op de trends naar gezond en eerlijk eten. Ze zijn weer volop aanwezig en in verschillende soorten, maten en smaken te verkrijgen. Komt u een selectie uit proberen?

Pompoen; de blikvanger

Volgende week is het Halloween! Rondom deze tijd worden de pompoenen gebruikt als gezicht van een spook. Wist u dat een pompoen uithollen en uitsnijden helemaal niet moeilijk is? Lekker om te gebruiken in een gevulde pompoensoep, in een taart of in een salade.

Power to the pieper

De aardappel is wereldwijd het belangrijkste voedselgewas na rijst, tarwe en mais. In Nederland en België wordt de aardappel gezien als maaltijddrager. In andere landen telt hij mee als groentesoort. Er zijn verschillende soorten aardappelrassen verkrijgbaar. U kent vast wel de vastkokende en kruimige aardappelen. Maar ook hierin zit weer verschil. Wij vertellen u er graag meer over.

Herfst, herfst wat heb je te koop

Het herfstseizoen gaat weer van start bij uw groenteman! Op 1 september is de meteorologische herfst begonnen en verandert er niet alleen buiten veel, maar ook in de keuken. Het najaar is namelijk één van de mooiste perioden waarin de prachtigste najaarsgroenten, vaak van Nederlandse bodem, geoogst worden. Seizoensproducten die speciaal zijn geselecteerd op de beste smaak en kwaliteit.

Onze winkel

De Bruin & De Bruin

Heyendaalseweg 219
6525 SG Nijmegen
(024) 355 15 70

Openingstijden

maandag 08:00 - 18:00
dinsdag 08:00 - 18:00
woensdag 08:00 - 18:00
donderdag 08:00 - 18:00
vrijdag 08:00 - 18:00
zaterdag 08:00 - 16:00
zondag Gesloten

De Bruin & De Bruin ROC Campus

Campusbaan 6
6512 BT Nijmegen
(024) 329 60 11

Openingstijden

maandag 08:00 - 16:30
dinsdag 08:00 - 16:30
woensdag 08:00 - 16:30
donderdag 08:00 - 16:30
vrijdag 08:00 - 16:30
zaterdag Gesloten
zondag Gesloten